10 Mayıs 2024 Cuma
Bolu'da hemşirelik bölümü öğrencileri, "Duman Savaşçıları" adıyla pasif etkilenimin önlenmesi için izmarit toplama etkinliği düzenlediler.
Atatürk Heykeli'ne Yürüyüş ve İzmarit Toplama
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, halk sağlığı hemşireliği saha çalışmaları kapsamında, BAİBÜ Çevre Koordinatörlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Genç Ofis Birimi, BAİBÜ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı ile iş birliği yaptılar. "Duman Savaşçıları" adını verdikleri etkinlikte öğrenciler, 10 Mayıs 2024 Cuma günü Sağlık Bilimleri Fakültesi C ve B blok önünden başlayarak Atatürk heykeline kadar sloganlar eşliğinde izmarit toplayarak yürüdüler. Etkinlik sonunda topladıkları izmarit torbalarıyla fotoğraf çektirdiler.
Tütün Ürünlerinin Zararlarına Farkındalık
Etkinlik ile üniversitenin akademik ve idari personeline ve öğrencilerine tütün ürünlerinin insan sağlığına ve yaşam alanlarına verdiği zararlar ile ilgili farkındalık oluşturmayı amaçladılar. Etkinlik sonunda pasif etkilenimin önlenmesi ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin: "İzmarit Atılmış Alanlar Pasif Etkilenim Tehlikesi Barındırıyor!"
Duman Savaşçıları etkinliğinde konuşan Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, izmarit atılmış alanların neredeyse tamamının tütün içilmesi yasak alanlarda olduğunu ve bunun sigara içmeyen kişilerin pasif etkilenime maruz kalması anlamına geldiğini vurguladı.
Tokur Kesgin, pasif etkilenimin sadece sigara dumanının çevreye atılmasıyla değil, yanan tütün ürününün ucundan çıkan dumanın solunmasıyla da ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu dumanın 7000'den fazla kimyasal madde içerdiğini ve 70'inin kanserojen madde olduğunu açıkladı.
Pasif etkilenime maruz kalan kişilerin, sigara içen kişilerle aynı sağlık sorunlarını yaşama riskleri olduğunun altını çizen Tokur Kesgin, bu durumun özellikle çocuklar ve astım hastaları için büyük bir tehlike arz ettiğini söyledi.
Çevreye Zararlar
Hemşirelik öğrencileri, "İzmarit çevreyi, duman bizi zehirler", "Sağlıklı nefes, sağlıklı yaşam" sloganları ile tütün ürünlerinin çevreye zararlarına değindiklerini de ifade ettiler. İçilen tütün ürünlerinin izmaritleri çevreye atıldığında içinde bulunan mikroplastikler 30 yıl boyunca çevreye salınmaya devam etmektedir. Bu salınım ile topraklarımız, sularımız, havamız, besin zincirimiz kısacası sağlığımız olumsuz olarak etkilenmektedir.
Hemşirelik öğrencileri, tütün ürünü kullanan bireylerin izmaritlerini çevreye değil çöp kutularına atmaya ve tütün kullanmayan bireyleri pasif etkilenime maruz bırakmamaya davet ettiler. Tütün içilebilir alanların kullanılmasıyla dumansız hava sahası oluşturulabileceğini belirten duman savaşçısı hemşireler, tütün kullanan herkesi sigarayı bırakmaya davet ettiler.
Etkinliğin organizasyonunu duman savaşçıları gerçekleştirdi
Danışmanları Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Dr. Öğr. Üyesi Songül Çağlar ve Öğr. Gör. Dr. Seher Zengin'in rehberliğinde, Melike Köse, Cemile Dilekonbaşı, Gamze Çalıkoğlu, Gülsena Doğrusöz, Serra Ak, Kadir Özkaya, Feyza Zoral, Beyza Öztürk, Münevver Doğru, Nisa Erkan, Şeyma Karanfil ve Süleyman Yeşilyurt gibi Halk Sağlığı Hemşireliği Dersini alan 3. sınıf öğrencileri, bu anlamlı projede omuz omuza verdiler. Duman Savaşçıları üniversite içerisinde birimler arası iş birliği sağladılar. BAİBÜ Çevre Koordinatörlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Genç Ofis Birimi, BAİBÜ İdari Mali İşler Daire Başkanlığı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile iş birliği içerisinde etkinliklerini gerçekleştirdiler.
Etkinliğin Katılımcıları:
Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin: Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Dr. Öğr. Üyesi Songül Çağlar: Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Öğr. Gör. Dr. Seher Zengin: Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi
Ferudun Nalbat: BAİBÜ Çevre Koordinatörlüğü Şube Müdürü (Çevre Mühendisi)
İbrahim Güler: Sağlık Bilimleri Fakültesi Fakülte Sekreteri
Özgür Caner: Sürekli İşçi Şefi
Halk Sağlığı Hemşireliği Dersini Alan 70 Öğrenci: Hemşirelik Bölümü 3. Sınıf Öğrencileri
Melike Akyıldız ve Melisa Şişmanoğlu: Gönüllülük Çalışmaları Dersi Öğrencileri