31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜNDE BOLU İLİ KURUMLARI EL ELE

31 Mayıs 2023 Çarşamba

 


Her yıl 31 Mayıs tarihinde tütünün küresel, toplumsal ve bireysel zararları konusunda farkındalık oluşturmak için kutlanan "Dünya Tütünsüz Günü" Bolu İlinde bir şölen havasında geçti. İlimizin pek çok kurumunun, kuruluşunun, sivil toplum örgütünün ve vatandaşlarımızın bir araya gelmesiyle gerçekleştirilen kutlamalara katılan Bolu Vali Yardımcısı Fatih Damatlar tütünün toplumsal zararlarından söz ederek kullanıcılarını tütünü bırakmaya davet etti. Tütünü bırakmanın imkansız olmadığını belirten Damatlar, açılış konuşmalarından sonra stantları gezdi.

Kutlamalar Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğrencilerinin hazırlamış olduğu günün anlam ve önemini belirten pankartlarla birlikte, bu güne özel sloganlar eşliğinde Karaçayır Parkında yapılan yürüyüşle devam etti. Yürüyüş bitiminden etkinlik sonuna kadar hemşirelik öğrencilerimiz parka gelen vatandaşlarımızı stantlarda ve stantların dışında bu güne özgü konularda bilgilendirdiler. 

Çok farklı aktivitelere kucak açan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz gününde Tabiatın Kalbi Bolu Bisiklet Amatörleri Derneği’nin katkılarıyla bisiklet turu yapıldı. Oryantiring etkinliğinden sonra dereceye giren takımlar için madalya ve plaket  töreni gerçekleştirildi. Üniversitemizin "Hemşirelik Bölümü Erkek Takımı" üçüncülük ödülü alırken, Bolu Gelincik Hanımeli Kadın Kooperatifini temsilen "Gelincik Takımı" ismiyle yarışmaya katılan hemşirelik öğrencilerimiz de birincilik ödülünü aldılar. 

Karaçayır Parkına gelen vatandaşlarımız gün boyunca stantları gezdiler, etkinliklere katıldılar. Bir vatandaşımız da kendisine uzatılan mikrofonu alarak "sigaranın akciğer sağlığı için çok tehlikeli olduğunu, akciğer kanserleri ile sigaranın önemli bir ilişkisi bulunduğunu söyleyerek gelin sigara içmeyelim" dedi. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde büyük emeği bulunan Hemşire Emine Özdoğan'ın stant görevlileriyle yaptığı kısa röportajlarda  görevliler, kurumlarının çalışmalarını ve stantlarının ne amaçla kurulduğunu anlattıkları konuşmalar yaptılar.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Dünya Tütünsüz Günü 2023 kampanyası "Tütün değil, yiyecek yetiştirin" olmuştur. Kampanyanın hedefleri arasında şunlar yer almaktadır;

"-Hükümetleri tütün yetiştiriciliği için sağlanan maddi destekleri sona erdirmeye ve bu kaynakları çiftçilerin gıda güvenliği ve beslenme konusunda iyileştirme yapmalarına destek olacak projelere yönlendirmek için kaynak sağlamaya yönlendirmek,

-Tütün yetiştiren topluluklarda tütünden uzaklaşmanın ve sürdürülebilir tarım ürünleri yetiştirmenin faydaları hakkında farkındalık oluşturmak.

-Tütün tarımını azaltarak çölleşme ve çevresel bozulma ile mücadele çabalarını desteklemek..." Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu kampanyanın başarısı hükümetlerin tütün yetiştiriciliğini önleme konusunda verdikleri sözleri gerçekleştirmelerine bağlı olacaktır (https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2023). Bu nedenle 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında açılan stantlar arasında yer alan Bolu Belediyesi Tohum Takas Topluluğu'nun dağıttığı atalık tohumlar Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği mesajla birlikte düşünüldüğünde daha da anlamlı hale geldi. İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından açılan stantta da Sigara Bırakma polikliniği ekibi Doç.Dr. Sebahat Gücük eşliğinde yapılan hizmetleri tanıtarak bilgilendirmelerde bulundu.

Üniversitemizin Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve aynı zamanda Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr.  Seher Zengin, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahat Gücük, Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nden Polis Memuru Coşkun Kırca ve Polis Memuru Muhammet Ali Demirtaş ile birlikte stantları gezerek bilgi aldılar.

Dünya Tütünsüz Gününün kapanış konuşmasını yapan Bolu İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol tütünle mücadele konusunda sürekli olarak yapılması gereken farkındalık çalışmalarının öneminden söz ederek bu etkinliğe katılan tüm kurumlara ve üniversitemizin hemşirelik öğrencilerine teşekkür etti. 

Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğümüz, Üniversitemizi büyük bir gururla temsil eden Hemşirelik Bölümü öğrencilerimize ve etkinliği başından sonuna kadar özveriyle gönüllü olarak fotoğraflayan Kesim Kesgin'e derin bir minnet ve teşekkür borçludur. Bu anlamlı etkinlikteki desteğiniz için içtenlikle teşekkür ediyoruz.

Hızlı Erişim