Bir Konferans Bir Tiyatro


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde, 11 Aralık 2023 tarihinde saat:13.30'da Bir Konferans Bir Tiyatro Etkinliği gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çok "Tütün Kullanımının Yarattığı Çevre Kirliliği: Toksikolojik Yaklaşım" isimli konferansını verdi. Daha sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Yaratıcı Drama dersini alan öğrenciler "Temiz Hava Soluyalım" isimli tiyatro oyununu sahnelediler.

 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, BAİBÜ Genç Ofis Bolu Gençlik Merkezi, Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) Müdürü Doç. Dr. Murat Tarhan, Milli Eğitim İl Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Muzaffer Akdoğan, Gençlik Merkezi Müdür Vekili Dilek Özcan, akademik ve idari yönetici ve personel ile üniversitemizin öğrencileri katıldı.

Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin açılış konuşmasında, bu etkinliğin, bireylerin bilinçlenmesine, toplumun bu konudaki duyarlılığının artmasına katkı sağlamayı amaçladığını söyledi. Bağımlılıkla mücadelede toplumun tüm bireylerinin sorumluluk taşıdığını vurgulayarak, her bir katılımcının etkili iletişim ve bilinçli davranışlarla bu mücadeleye destek olabileceğini ifade etti. Tütünün zararlarına, pasif etkilenime ve üçüncü el dumana karşı mücadelede  herkese düşen sorumlulukları hatırlatarak, birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Daha sonra  Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çok, “Tütün Kullanımının Yarattığı Çevre Kirliliği: Toksikolojik Yaklaşım” başlıklı konferansını sundu. Prof. Dr. İsmet Çok, konuşmasında 1950'li yıllarda sigara reklamlarında doktorların ve hatta bebeklerin yer aldığı tarihsel bir perspektif sunarak, bu dönemdeki sigara tanıtımlarının toplumda sigaraya karşı tutumu nasıl etkilediğine dikkat çekti. Yapılan araştırmaların sigara içenlerin ölüm oranının sigara içmeyenlere göre daha yüksek olduğunu ortaya koyduğunu belirten Çok, bu verilerin toplumun sigaraya bakış açısını önemli ölçüde değiştirdiğini ifade etti. Ancak günümüzde tütün ve elektronik sigaraların hala bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğünü ve bu konuda daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiğini dile getirdi. 

Tütün ürünlerinin  mikroplastik ve nanoplastik etkilerinin  çevre ve insan sağlığı üzerine tehlikelerine dikkat çeken ÇOK, suların, besinlerin bu atıklarla kirlendiğini ve besin zincirinden yararlanan insanların vücutlarına kadar ulaştığını belirtti. Konferanstan sonra Prof. Dr. İsmet Çok'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him teşekkür belgesi ve Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Muzaffer Akdoğan hediye takdim etti.

Etkinlik Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Yaratıcı Drama dersini alan öğrencilerin “Temiz Hava Soluyalım”  isimli pasif etkilenim farkındalığına dikkat çeken tiyatro oyununun sahnelemelerinin ardından teşekkür belgelerinin verilmesi, ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.