Teknolojinin Sağlıklı Kullanımı Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 25 Mart 2024 tarihinde saat:14.00'da üniversitemizin Pembe salonundaTeknoloji Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadele Günü kapsamında "Teknolojinin Sağlıklı Kullanımı Paneli" gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, açılış konuşmasında günümüzde teknolojinin hayatımızdaki yeri ve önemini vurguladı. Teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanırken, aynı zamanda teknoplojiyi bilinçli ve sorumlu bir şekilde kullanmanın da önemli olduğunu belirtti. Him, "Teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanırken, aynı zamanda bağımlılık riskine karşı da dikkatli olmamız gerekiyor. Bu panelin, teknolojiyi bilinçli ve sağlıklı bir şekilde kullanmamız konusunda farkındalık oluşturmasını umuyoruz." dedi.

Panelin moderatörlüğünü Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin yaptı. Panelde konuşmacı olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yunus Altundağ ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Üyesi, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Mediko-Sosyal Merkezinde görevli Psikolog Dr. Evgin Miçooğulları yer aldı.

Doç. Dr. Yunus Altundağ, "Bilişim Teknolojilerinde Güvenli Yolculuk: Riskli Boyutları Anlamak" başlıklı konuşmasında, internet ve dijital ortamda karşılaşılabilecek risklere ve bu risklerden korunma yollarına değindi. Altundağ, siber zorbalık, kimlik avı, dolandırıcılık gibi konularda bilgi verdi ve ailelerin bu konudaki sorumluluklarına dikkat çekti.

Psikolog Dr. Evgin Miçooğulları ise "Teknolojiyle Sağlıklı Bağ Kurma" konulu konuşmasında, teknolojinin hayatımızdaki faydalarını ve zararlarını ele aldı. Miçooğulları, teknolojinin aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkabilecek bağımlılık, uyku bozukluğu, depresyon gibi problemlere değindi. Teknolojiyle sağlıklı bir ilişki kurmak için ipuçları da paylaştı.

Fuaye alanında ise İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü,
Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Genç Ofis Bolu Gençlik Merkezi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Topluluklarından Sağlıklı Yaşam Topluluğu konuyla ilgili farkındalık oluşturacak stantlar kurdular. Stantlarda katılımcılara broşür ve bilgilendirme materyalleri dağıtıldı.

mail Panelden kısa notlar:
Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Teknoloji bağımlılığı, kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyecek şekilde aşırı derecede teknoloji kullanımıyla karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, iş, okul ve sosyal ilişkiler gibi alanlarda problemlere yol açabilir.
Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir? Teknoloji bağımlılığının bazı belirtileri şunlardır:
  • Teknolojiyi aşırı derecede kullanma ve kullanım süresini kontrol edememe
  • Teknolojiyi kullanmadığında huzursuzluk ve sinirlilik hissetme
  • Gerçek hayattaki ilişkileri ihmal etme
  • Uyku problemleri ve yorgunluk
  • Dikkat ve konsantrasyon problemler
Teknoloji bağımlılığıyla mücadele için:
Teknoloji kullanım süresini sınırlamak
Teknolojiden uzak zamanlar geçirmek
Gerçek hayattaki ilişkileri ve aktiviteleri teşvik etmek
Profesyonel yardım almak