Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu ve Bağımlılık Uzman Grubu Bir Araya Geldi

18 Temmuz 2024 Perşembe

Bağımlılıkla Mücadelede Yeni Adımlar: Yükseköğretim Kurumları İçin YÖK'ün Yeni Düzenlemeleri

Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu ve Bağımlılık Uzman Grubu, 18.07.2024 tarihinde saat 13:30'da  Erasmus toplantı salanunda 2024 yılının dördüncü toplantısında bir araya gelerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın (YÖK) "Bağımlılıkla Mücadele Çalışmaları" konulu yazısında belirtilen konuları görüştü. Toplantıda, bağımlılıkla mücadeleye yönelik yeni eylem planları ve yükseköğretim kurumlarının bu konudaki rolü ele alındı.

YÖK, 14 Şubat 2019 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile oluşturulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'na (BMYK) sunulmak üzere, 2024-2028 yılları arasında yürütülecek bağımlılıkla mücadele çalışmalarının planlandığını duyurdu. Bu kapsamda, yükseköğretim kurumlarının katılımıyla bağımlılıkla mücadeleye yönelik çeşitli çalışmalar ve eylemler başlatılacak.

YÖK'ün Yükseköğretim Kurumlarından Beklentileri

  1. Oryantasyon Eğitimleri: Yükseköğretim kurumlarında örgün eğitime yeni başlayan öğrencilere bağımlılıkla mücadele kapsamında en az 2 saatlik oryantasyon eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Bu eğitimlerin, öğrencilerin bağımlılıkla mücadele konusunda bilinçlenmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

  2. Dijital ve Görsel Dokümanlar: Öğrenci bilgi sistemi kullanılarak bağımlılıkla mücadele ile ilgili dijital ve görsel dokümanların öğrenciler tarafından belirli bir süre ve mecburi olarak görüntülenmesi sağlanacak. Bu dokümanlar, gerekirse bağımlılık ile mücadele alanında uzman ekiplerce hazırlanacak veya ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilerek öğrencilere sunulacak.

  3. Bağımlılıkla İlgili Dersler: Tüm programlarda bağımlılıkla mücadele kapsamında verilecek derslerin hazırlanması veya mevcut derslere ilgili içeriklerin eklenmesi önerilmektedir. Sağlık alanındaki programlarda bu derslerin zorunlu, diğer alanlarda ise seçmeli olarak verilmesi düşünülmektedir.

  4. Etkinliklerde Madde Satışına İzin Verilmemesi: Üniversite yerleşkelerinde öğrencilerin yoğun katılım sağladığı tüm etkinliklerde madde satışına izin verilmemesi, özendirici reklam ve tanıtım araçlarının kullanımının engellenmesi önem arz etmektedir.

  5. Gönüllü Öğrencilere Destek: Bağımlılıkla mücadelede gönüllü olarak etkinliklere katılan, diğer öğrencilere rol model olan ve ders dışı aktivitelerinde bağımlılık konusunda çaba sarf eden öğrencilere beslenme, kısmi zamanlı çalışma gibi konularda öncelik verilmesi teşvik edilecektir.

  6. İstatistiklerin Tutulması: Bağımlılıkla mücadele kapsamında destek alan öğrencilerin istatistiklerinin tutulması ve bu verilerin düzenli olarak raporlanması gerekmektedir.

  7. Yerel İş Birlikleri: Yükseköğretim kurumlarının bağımlılıkla mücadele çalışmalarına katkı sağlaması için yerel düzeydeki kurum ve kuruluşlarla iş birliklerinin artırılması önerilmektedir.

  8. Koordinasyon ve Sorumlu Birimlerin Oluşturulması: Bağımlılıkla mücadele çalışmalarının etkili bir şekilde yürütülmesi için üniversitelerin rektör yardımcısına bağlı çalışan sorumlu birimlerine ek olarak  fakilte/yüksekokul/konservatuar  bazında da  bağımlılıkla mücaele konusunda sorumlu birimlerin oluşturulması gerekmektedir.

Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu ve Bağımlılık Uzman Grubu YÖK tarafından bildirilen bu başlıklar üzerinde toplantı yaparak üniversitemizin konuyla ilgili planını oluşturdu.  Toplantının başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him yaptı. Toplantıya aşağıdaki birimlerde görev alan öğretim elemanları katıldı.

Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu
Prof. Dr. Aydın Him (Rektör Yard.; Komisyon Başkanı)
Prof. Dr. Hamit Coşkun
Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin
Psikolog Dr. Evgin Miçooğulları
 
Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi
Katılanlar
Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin (Müdür)
Prof. Dr. Sebahat Gücük (Müdür Yard.)
Doç. Dr. Yunus Altundağ
Dr. Öğr. Üyesi Mithat Önder
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karakaş
Dr. Öğr. Üyesi Adem Solakumur
Öğr. Gör. Seher Zengin

Bağımlılıkla Mücadele Uzman Grubu
Katılanlar
Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin
Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Çelik
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karakaş
Dr. Öğr. Üyesi Adem Solakumur

Toplantıdan sonra Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin ofisinin anahtarı Merkez Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin'e teslim edildi.


 

Hızlı Erişim