Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı'ya Üniversitemizde Tütünle Mücadele Çalışmaları Konusunda Yapılan Çalışmalar Sunuldu

13 Şubat 2024 Salı


Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı'ya Üniversitemizde Tütünle Mücadele Çalışmaları Konusunda Yapılan Çalışmalar Sunuldu.

Rektör Yardımcısı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Aydın Him, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mithat Önder, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi  ve aynı zamanda  Türkiye Psikiyatri Derneği Alkol Madde Kullanım Bozuklukları Çalışma Birimi Üyesi olan Dr. Hüseyin Altuğ Yenice, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü İl Tütün Koordinatörü Neşet Yaşlı  13.02.2024 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı'yı ziyaret ettiler.


Toplantıda, üniversitemizde tütünün pasif etkileniminin önlenmesi için aşağıdaki adımların atılması kararlaştırıldı:

  • Tütün İçilebilir ve İçilemez Alanların Belirlenmesi: Kampüs içerisinde tütün içilebilir ve içilemez alanlar belirlenerek, bu alanlar açık ve net bir şekilde işaretlenecek.
  • Uyarı İşaretleri ve Yazılar: Tütün kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler ve tütünün zararlarına dair uyarıcı yazılar ve görseller hazırlanarak kampüsün çeşitli noktalarına yerleştirilecek.
  • Pasif Etkilenimin Önlenmesi: Üniversitenin tüm kapalı alanlarında tütün içilmesi yasaktır ve açık alanlarda ise sadece belirlenmiş alanlarda sigara içilebilecek.
  • Tanıtım Faaliyetleri: Görsel ve işitsel araçlarla tütün kullanımının zararları ve pasif etkilenimin önlenmesi konusunda farkındalık yaratacak tanıtım çalışmaları yapılacak.
  • Web Sayfasının Kullanımı: Üniversitenin web sayfası, tütün kullanımının zararları ve üniversitede yapılan çalışmalarla ilgili bilgilerin paylaşılması için etkin bir şekilde kullanılacak.
  • Kamu Spotları: Bağımlılıkla mücadele konusunda hazırlanan kamu spotları üniversitenin web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından duyurulacak.
  • İzmarit Atıklarının Zararları: İzmarit atıklarının çevresel zararlarına ilişkin farkındalık yaratacak çalışmalar yapılacak.
  • Yeni Öğrenci Bilgilendirme: Üniversiteye yeni başlayan öğrencilere tütünün zararları ve pasif etkilenimin önlenmesi konusunda bilgilendirmeler yapılacak.
  • Kapalı Alanlarda Sigara Yasağı: Üniversitenin tüm kapalı alanlarında sigara içilmesi yasağının ihlal edilmesi halinde gerekli yaptırımlar uygulanacak.
  • Farkındalık Çalışmaları: Tütünün pasif etkilenimi, tütün kullanımının zararları ve temiz hava soluma hakkı konularında farkındalık yaratacak çalışmalar düzenlenecek.
  • Tütün kullanımının yasa dışı bağımlılık yapıcı diğer maddelere bağımlılık oluşmasında ilk adım olduğu bu nedenle tütün ve diğer maddelerle ilgili mücadelenin sürekli ve düzenli bir şekilde devam edeceği konuları görüşüldü.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı Bağımlılıkla Mücadele Çalışmalarına Yönetim olarak tam destek verdiklerini belirtti.

Hızlı Erişim